Skip to main content

در این پست که درفروردین نود و هفت منتشر شد درباره‌ی گزینه‌های میزبانی پادکست حرف زدیم. در این یک سال ونیم چیزهایی عوض شد و فکر کردم لازم است که پست جدیدی بنویسم و هم لینک‌ها و قیمت‌ها را به‌روز کنم هم برای دو تا از سرویس‌هایی که پیشنهاد می‌کنم کد تخفیف معرفی کنم.

همانطور که در پست اصلی هم گفتم این یک راهنمای مقدماتی است برای کسی که می‌خواهد پادکست بسازد و نمی‌داند کجا و چطور باید پادکستش را منتشر کند. پیدا کردن جواب این سوال یکی از چیزهایی بود که شروع پادکست‌سازی من را چند سال عقب انداخت. امیدوارم خواندن این پست کمک کند این اتفاق برای شما نیفتد.

قبل از خواندن بقیه‌ی این پست لطفاً‌ توجه کنید که من تخصصی درباره‌ی این چیزهایی که اینجا ازشان می‌نویسم ندارم. در واقع همه‌ی چیزهایی را که من درباره‌ی ساختن و انتشار پادکست بلدم، می‌شود با چند ساعت گشتن در اینترنت یادگرفت. برای همین لطفاً به این پست نه به عنوان یک متن تخصصی یا بررسی کارشناسانه، بلکه به چشم یک راهنمای خیلی مقدماتی نگاه کنین. امیدوارم به زودی آدم‌های واردتر تجربه‌هایشان را بنویسند که تکلیف نوشتن این جور راهنماهای مقدماتی از روی دوش من و امثال من برداشته شود.

و اما سوال اصلی؛ پادکست را کجا منتشر کنیم؟

میزبانی رایگان پادکست

اگر اول راه هستید احتمالا دنبال گزینه‌های مجانی می‌گردید. چنین سرویس‌هایی وجود دارند ولی طبیعتاً کامل نیستند و هر کدام اشکالاتی دارند. مثلاً خیلی‌ها بعد از چند اپیزود می‌فهمند ساوندکلاود که اولش مجانی به نظر می‌رسید فقط برای چند اپیزود اول رایگان است. یا من دیده‌ام که پادکست‌سازهایی، از اینکه پادکستی که در Anchor منتشرکرده‌اند و بعد از گذشت چند هفته، هنوز در ایتیونز تایید نشده شکایت کرده‌اند. ناهماهنگی بین ایتیونز و انکر البته محدود به پادکست فارسی نیست و ممکن است با بالا گرفتن رقابت بین اپل و اسپاتیفای که الان مالک Anchor است، اوضاع برای پادکست‌های روی Anchor سخت‌تر هم بشود.

چرا نباید پادکست را در دراپ باکس، گوگل‌ درایو یا Archive.org آپلود کنیم؟

الگوی مصرف پادکست با انواع دیگر محتوا کمی فرق می‌کند. بیشتر شنونده‌ها پادکست را در همان دو روز اول انتشار و درصد بالایی در همان چند ساعت اول بعد از انتشار دانلود می‌کنند و بعدش تعداد دانلود شما به شدت افت می‌کند تا وقتی که اپیزود بعدی را منتشر کنید. برای اینکه این روند را خوب ببینید، عکسی را که من از آمار روزانه‌ی دانلود چنل‌بی گرفته‌ام نگاه کنید. قله‌ها روزهای انتشار پادکست هستند.

آمار دانلود پادکست چنل‌بی

به این فکر نکنید که الان شنونده زیادی ندارید. من فکر می‌کنم خیلی مهم است که اولین مخاطبان شما متوجه بشوند که با کسی طرف هستند که هر چند حرفه‌ای نیست ولی کارش را جدی می‌گیرد و اینطوری به مخاطبش احترام می‌گذارد و کاری می‌کند که تجربه‌ی پادکست شنیدنشان بی‌دردسر باشد.

نتیجه‌ی این مقدمه‌ی کوتاه این است که پادکستتان را روی سایت خودتان یا دراپ باکس و گوگل درایو و اینجاها میزبانی نکنید. ممکن است در کوتاه مدت جواب بدهد ولی در درازمدت معمولاً گزینه‌ی مطمئنی نیست. سراغ archive.org هم نروید. چون اولاً برای این کار ساخته نشده و از آن مهم‌تر اینکه این سرویس غیرانتفاعی درست شده که اینترنت را برای ما آرشیو کند. به کتابخانه‌ها و سرویس‌های این‌چنینی باید کمک کنیم چون با پشتیبانی مالی امثال ما کار می‌کنند. نه اینکه سوارشان بشویم و از امکانات و پهنای باندشان استفاده کنیم.

شرط اساسی یک میزبان پادکست

مهم‌ترین شرطی که یک میزبان حرفه‌ای پادکست باید داشته باشد این است که برای پادکست شما یک ادرس فید مستقل درست کند. من درباره‌ی اهمیت استفاده از اپلیکیشن‌های پادکست اینجا نوشته‌ام و در چند اپیزود چنل‌بی هم اشاره‌هایی کرده‌ام. الان به نظر می‌رسد اهمیت و ضرورت انتشار پادکست از طریق RSSFeed کاملاً‌ جاافتاده. برای همین اینجا توضیح بیشتری نمی‌دهم.

چطور پادکست را به اپلیکیشن‌های پادکچر معرفی کنم؟ آیتیونز این وسط چه کاره است؟

همه‌ی پادکست‌ها در مسیرشان از دهان سازنده تا گوش شنونده یک بار از ایتیونز رد می‌شوند. دلیلش را باید در تاریخچه‌ی پادکست و مکانیزم توزیعش پیدا کنید و موضوع این پست نیست. چیزی که من اینجا توضیح می‌دهم این است که شما برای توزیع پادکستتان چه کار باید بکنید.

برای اینکه یک ابهام شایع را درباره نقش ایتیونز در میزبانی پادکست رفع کنم این نمودار ساده را کشیدم.

فرایند این طور است که شما یک میزبان انتخاب می‌کنید. مثلا یکی از همین‌هایی که من پایین‌تر در همین پست معرفی کرده‌ام، و اولین اپیزود پادکستتان را روی سرور این میزبان منتشر می‌کنید. این میزبان به شما یک آدرس فید منحصر به‌ فرد می‌دهد. شما آدرس فید را می‌فرستید برای ایتیونز که بررسی و تایید کند، کاری که معمولا یکی دو روز طول می‌کشد و بعد از اینکه تأیید شد پادکست شما را می‌شود روی هر اپلیکیشن پادگیری شنید.

فقط یادتان باشد برای اینکه بتوانید پادکستتان را برای ایتیونز بفرستید باید یک پوستر یا Cover Art داشته باشید و حداقل یک اپیزود هم ضبط کرده باشید. شرایط لازم برای ارسال پادکست به ایتیونز را اینجا ببینید.

میزبان‌های حرفه‌ای پادکست

بعضی از میزبان‌های حرفه‌ای پادکست برای تازه‌کارها برنامه‌های رایگان دارند. اگر می‌خواهید اول کار پولی خرج نکنید می‌توانید با یکی از اینها شروع کنید. اگر بعد از چند اپیزود هنوز شور و شوقتان ادامه داشت و خواستید جدی‌تر ادامه بدهید می‌توانید یا بروید سراغ سرویس‌های دیگر یا روی همان سرویس برنامه‌تان را ارتقاء بدهید. تقریبا همه سایت‌های میزبانی پادکست خدمات انتقال پادکست ارا‌ئه می‌کنند. اگر هم نکنند منتقل کردن چند اپیزود به یک میزبان جدید کار وقتگیر و سختی نیست. نگران سابسکرایبرها هم نباشید. از دست نمی‌روند.

چیز مهم دیگری که شمای پادکست‌ساز حتماً از میزبانتان می‌خواهید آمار شنونده‌هاست. آمار دقیق و قابل اعتماد و با جزئیات چیزی است که شما لازم دارید که بتوانید برای پادکستتان برنامه بریزید، مخاطبتان را زیاد کنید و نهایتا اسپانسر بگیرید. بعد از فراهم‌کردن فید به نظر من مهم‌ترین ویژگی یک میزبان حرفه‌ای پادکست این است که آمار دقیق و قابل اعتمادی به پادکست‌ساز بدهد. یک راه راحت برای سنجش اعتبار آمار یک میزبان این است که ببینیم با دستورالعمل IAB سازگار هست یا نه.

یک عامل مهم دیگر هم برای من این است که میزبان فایل‌های پادکست، از پادکست من برای برندینگ خودش استفاده نکند. در واقع از ویژگی‌های مهم میزبان‌های خوب و بزرگ این است که فقط پادکست‌سازها می‌شناسندشان. من دوست ندارم میزبان فایل‌ها، پادکستم را بستر تبلیغاتی خودش کند.

برای مقایسه میزبان‌های پادکست البته معیارهای دقیق‌تر و پیشرفته‌تری هم هست. از جمله درباره امکانات پولسازی از پادکست و آگهی‌های دینامیک و پلاگین‌های وردپرس یا اینکه آیا این سایتی که انتخاب می کنید متادیتای فایل شما را تغییر می‌دهد یا نه. اما این پست برای کسانی نوشته شده که اول راه هستند و برای همین فقط به مقدماتی‌ترین پرسش‌ها جواب می‌دهد. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید اینجا یا اینجا را ببینید.

و اما گزینه‌های پیشنهادی من برای میزبانی پادکست

Libsyn

لیبسین از اولین سال‌ها سرویس میزبان پادکست بوده و من بیشتر از یک سال است که پادکست بی‌پلاس را روی لیبسین منتشر می‌کنم. آمار لیبسین به جامعیت بلوبری نیست ولی چیز زیادی هم کم ندارد. ضمن اینکه کار انتشار پادکست با لیبسین به نظر من خیلی راحت‌تر و تمیزتر از بلوبری انجام می‌شود. با کد تخفیف Bplus می‌توانید تا دو ماه اول عضویت لیبسین را مجانی بگیرید، ماهی که در آن ثبت نام می‌کنید و ماه بعدش. فقط با توجه به اختلاف منطقه‌های زمانی بهتر است ثبت نام را اولین روز ماه انجام دهید. اگر پادکستتان همین الان میزبان دیگری دارد،‌ پیشنهاد من این است که از این کد استفاده کنید و یکی دو ماه امکانات لیبسین را بسنجید و بعد تصمیم بگیرید که آیا می‌خواهید برای چنین امکاناتی هزینه کنید یا نه.

اگر در پادکست‌سازی جدی هستید یک پیشنهاد من برنامه‌ی ۱۵ دلاری لیبسین است که با کد تخفیف بی‌پلاس در سال اول برایتان ۱۵۰ دلار هزینه خواهد داشت. (قبل از سفارش‌دادن مطمئن شوید که حجم ماهیانه‌ی این برنامه برای پادکست شما کافیست)

کد تخفیف: Bplus

تخفیف: یک (به اضافه یک) ماه رایگان

Blubrry

بلوبری هم مثل لیبسین از قدیمی‌های این کار است و هنوز هم سرویسش خوب و به‌روز است. بلوبری را سال‌ها پیش یکی دو نفر از پادکسترهای اولیه درست کرده‌اند و چون خودشان هنوز پادکست می‌سازند، حواسشان به نیازهای روز هم هست و مرتب پیشرفت می‌کنند. من نزدیک سه سال است که برای چنل‌بی از بلوبری استفاده می‌کنم و راضی هم هستم. بلوبری البته پلن مجانی ندارد و ارزانترین پلنش ماهی ۱۲ دلار برایتان هزینه خواهد داشت. اگر خواستید پادکستتان را روی بلوبری میزبانی کنید می‌توانید از کد تخفیف ChannelB استفاده کنید. اینطوری ماه اول برایتان مجانی حساب می‌‌شود. بلوبری که همیشه از نظر آمار پیشرو بوده اخیراً درباره‌ی دانلودهای ناکامل اپیزود هم آمار جالبی به گزارش‌هایش اضافه کرده که نشان می‌دهد چند درصد شنونده‌ها پادکست را کامل دانلود کرده‌اند.

اگر در پادکست‌سازی جدی هستید یک پیشنهاد من برنامه‌ی ۱۲ دلاری بلوبری است که با کد تخفیف چنل بی، در سال اول برایتان ۱۳۲ دلار هزینه خواهد داشت.

کد تخفیف : ChannelB

تخفیف: یک ماه رایگان

Podbean

پادبین هم از سرویس‌های معروف و خوشنام میزبانی پادکست است که در سال‌های اخیر در ارائه‌ی امکانات جدید پیشرو بوده. پادبین هم پلن مجانی و البته محدود دارد و هم پلن‌های متنوع پولی با امکانات و قیمت‌های خیلی مختلف. ارزانترین برنامه‌ی پادبین الان ماهی ۱۴ دلار است که اگر برای یک سال پرداخت کنید می‌شود ماهی ۹ دلار یا ۱۰۹ دلار برای یک سال. من البته خودم هیچوقت از پادبین استفاده نکرده‌ام و اطلاعاتم درباره‌ی این سرویس میزبانی ناقص است.

Anchor

اوایل سال ۲۰۱۹ اسپاتیفای انکر را خرید و از آن موقع شایعات زیادی درباره‌ی آینده‌ی این میزبان پادکست مطرح شده. انکر البته همچنان رایگان است اما به دلایلی که بالا گفتم اگر در پادکست ساختن جدی هستید من انکر را پیشنهاد نمی‌کنم.

شفاف‌سازی: من عضو برنامه‌ی Affiliate لیبسین و بلوبری هستم و به‌ازای هر خریدی که با کدهای تخفیف این پست انجام شود ازشان پول می‌گیرم. 

 

۲۵ دیدگاه

  • سهیل گفت:

    سلام
    من کمی کمتر از ۱ سال پیش با انکر شروع کردم. بعد از ۳ ماه (۴ اپیزود) با whooshkaa.com آشنا شدم و پادکستم رو بهش انتقال دادم.
    در کل از انکر ناراضی نبودم،‌اما برای انتشار پادکست روی آیتونز خیلی انرژی گرفت. شاید ۱۰ تا ایمیل بهشون زدم تا تگ‌های پادکستم رو اصلاح کردن.. زبان فارسی رو اضافه کردن و یک سری ایرادات جزیی که اپل برای انتشار می‌گرفت و انکر خیلی راحت تر و سریع تر می‌تونست حلشون کنه.
    اما ووشکا خیلی امکانات بهتری داره و در زمینه ساپورت بینهایت سریع عمل می‌کنه. آمار خیلی دقیق و کافی در اختیار کاربر قرار می‌ده و یه نکته مهم اینکه کاربر می‌تونه بی‌نهایت پادکست مختلف با ۱ حساب کاربری داشته باشه.
    برای مثال شما با داشتن ۱ ایمیل و حساب کاربری روی ووشکا، می‌تونی همزمان چنل بی و بی پلاس رو داشته باشی و جداگانه مدیریت کنی.
    بر خلاف بعضی از سرویس‌های رایگان دیگه، برای پلن‌های رایگان محدودیت تعداد اپیزود و حجم فایل صوتی و.. نداره.
    تنها ایرادی هم که شاید بشه ازش گرفت، اینه که اپلیکیشن موبایل نداره

    • علی بندری گفت:

      راستش میزبانهای بزرگتر و پولی هم اپلیکیشن موبایل ندارن تا جایی که من دیدم. این سرویسی که گفتی رو هم من نمیشناسم اما جدیدا زیاد تبلیغ کردن. سعی می‌کنم ازش چیزهایی یاد بگیرم و بتونم کامل کنم این مطلب رو. مرسی.

    • هومن گفت:

      سلام… نظر شما هم خیلی مفید بود… راجع به ووشکا…. ولی متاسفانه سوالات خیلی زیادی هست که در عین سادگی بهش پرداخته نمیشه…. مثلا اینکه چطور میتونی موزیک ارایه بدی؟… نه بطور اختصاصی مثلا لابلای برنامه… آیا چطور میشه امتیاز موزیکهای رایگان رو پیدا کرد؟… یا برفرض آیا با سرورهای خارجی کار کنی بهتره یا داخلی؟ کدوما امن تره…
      کسی میتونه از نظر امنیت راهنمایی کنه؟
      به هر حال ممنون

    • بهاره گفت:

      روی تمام پلتفورم ها منتشر میکنه؟رایگان؟

    • کریشنا گفت:

      سلام
      دوست عزیز این whooshkaa ی که می گی که اکانتش پولی هست !!!
      میشه بصورت رایگان ثبت نام کرد؟؟؟

  • سید حسین گفت:

    سلام
    من الان دارم چنل بی رو روی پادبین گوش میدم!!!!
    شما میگین که با پادبین تا حالا کار نکردید. چه طور ممکنه؟!!!

    • مهران گفت:

      پادبین دو بخش داره، یکی مخصوص شنونده ها یکی هم مخصوص منتشر کننده پادکست. شما از بخش شنونده های پادبین دارید گوش می کنید و همه پادکست های دیگه رو هم فارغ از این که صاحبش اونو توی پادبین یا جای دیگه منتشر کرده باشه میتونین اونجا گوش کنین.

  • علی گفت:

    سلام، از اینکه اینقدر صادقانه تجربه خودتون رو به اشتراک گذاشتین ممنونم.
    من با آنکر پادکستم رو منتشر کردم و برای انتشار در Appple Podcats با چند تا مشکل مواجه شدم که گفتم اینجا بگم. اول اینکه باید به آنکر ایمیل می‌زدم تا زبان فارسی رو در Backend فید اضافه کنه و دوم اینکه لازم بود ایمیل Apple ID با ایمیل ثبت نام شده در آنکر یکسان باشه که این رو هم در صورت مغایرت باید به آنکر ایمیل می‌زدیم تا خودش یکسان در نظر بگیره.
    الان با انتشار چند اپیزود به این نتیجه رسیدم که گزارشاتی که آنکر می‌ده خیلی محدود و ابتدایی هست، مثلا گزارشی از تعداد Subscriberها نمی‌ده …
    مرسی

  • meysam گفت:

    اگه بخوام یه نرم افزار ازین همه نرم افزار برای گوش دادن پادکست رو گوشیم دانلود کنم کدوم و شما پیشنهاد میکنید؟؟؟

  • محمد میرزایی بازرگانی گفت:

    سلام
    من از این مقاله خیلی یاد گرفتم و یه سوال دارم:
    با ثبت فید آر اس اس در آی تونز، پادکست در گوگل پادکستس هم منتشر میشه؟ یا باید جدا ثبت کرد؟ ممنون میشم اگه راهنمایی کنید.

  • نمیدونم گفت:

    سلام خیلی خوب بود و کاربردی اما پادکستم رو کجا اپلود باید کنم و برای من نوجوان یک مقدار سخت بود ممنون میشم کمکم کنید

  • عطیه گفت:

    عالی بود
    خداحفظتون کنه
    متشکر

  • Maryam گفت:

    سرویس های ایرانی چطور؟

    • مهشاد فراهانی گفت:

      درود، بنظرم همه سرویس دهنده های خارجی خوب نیستند. تفاوت اصلی که بین سرویس های ایرانی و خارجی وجود داره اینه که برخی سرویس های ایرانی معمولا سرورهاشون داخل ایران هست و این روی سرعت و کیفیت پخش صدا خیلی اهمیت داره. با وضعیت اینترنت ایران، من ترجیح میدم از سرویس های ایرانی مثل https://www.fmbox.ir/ استفاده کنم. سرورهاشون داخله ایرانه و از هاردهای گرون قیمت NVME استفاده می کنند، در مجموع راضیم ازش
      تشکر از چنل بی و آرزوی موفقت برای همه پادکسترها

  • اردلان گفت:

    سلام.
    من یه سوال دارم.
    من پادکستم رو تصمیم گرفتم از طریق انکر اپلود کنم .
    از اون طرف خودم هم مستقیم از طریق کست باکس یه پروفایل ساختم و یه فایل توش اپلود کردم.
    اون چیزی که از طریق انکر اپلود کردم و با rss feed توی کست باکس گذاشتمش با اون چیزی که از طریق خود کستباکس اپلودش کردم،با هم دیگه تو یه جا نیستن و انگار توی پروفایل کست باکسم ذخیره نشده.
    مشکل کار من کجاست؟

  • behrang گفت:

    اگر با یه میزبان شروع کنیم و بعدش بخوایم میزبان رو عوض کنیم کارمون مشکلی واسش ایجاد میشه یانه؟؟

  • زی گفت:

    سلام و تشکر فراوان از اطلاعات جامع و کاملتون.
    سوال من اینه که ما نمی تونیم به صورت دائمی پادکستمون رو رایگان منتشر کنیم؟ هیچ پلتفرم رایگانی که دائمی باشه وجود نداره؟

  • ضحی گفت:

    سلام ببخشید من تازه اول راه تولید پادکست هستم ، میخوام بدونم میشه پادکست رو در اینستاگرام یا تلگرام بارگذاری کرد؟!

  • مهرداد گفت:

    سلام .بسترهای انتشار مشکلی با گپی رایت ندارند؟مثلا من میخوام یک پادکست موزیک منتشر کنم .ایا سیستم های انتشار پادکست ایراد نمیگیرند؟

  • kiana kimiazadeh گفت:

    تجربه ای روی Castos کسی نداره؟
    پادکست فارسی رو قبول میکنه؟

  • شیرین گفت:

    مرسی از اطلاعات خوب و کاربردی‌تون.

  • شیرین گفت:

    مرسی از اطلاعات خوبتون. خیلی کمک کننده بود.

دیدگاهتان را بنویسید