سه گروه از انجمنهای مدنی فرانسه به خاطر همدستی یک بانک بزرگ فرانسوی در نسلکشی رواندا، که منجر به کشته شدن بیش از ۸۰۰۰۰۰ نفر شد، از این بانک در دادگاه طرح دعوی کردهاند.
این سه گروه اعلام کردهاند: بانک پاریباس مبلغ ۱.۳ میلیون دلار را انتقال داده که صرف خرید اسلحه و نقض تحریم تسلیحاتی سازمان ملل شده است. این اولین پروندهی حقوقی (از این دست) علیه یک بانک در فرانسه است.
نسلکشی رواندا بعد از سرنگونی هواپیمای رئیس جمهور وقت، یووینال هابیاریمانا از قوم هوتو، آغاز شد. شبه نظامیان هوتو قوم در اقلیت توتسی را طی یه دوره صد روزه قتل عام کردند.
بانک بی ان پی پاریباس بدون اشاره به اتهامات در ایمیلی به خبرگزاری ان پی آر گفته ما از این شکایت از طریق رسانهها باخبر شدیم، اما در حال حاضر اطلاعات کافی برای اظهار نظر در این مورد نداریم.
گروههای فعال مدنی مدعیاند که یک ماه بعد از تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه رواندا، این بانک قبول کرده مبلغی را از حساب بانک ملی رواندا به حساب دلالان اسلحهی آفریقای جنوبی در بانک سوییس منتقل کند، درحالی که از مقصد و هدف این انتقال سرمایه اطلاع داشته. و گفته شده پس از آن، ۸۰ تن اسلحه به کلونل باگوسورا فروخته شده است. باگوسورا که در نسلکشی نقش اصلی و مرکزی داشت؛ سال ۲۰۱۱، توسط دادگاه بین المللی کیفری برای رواندا به ۳۵ سال زندان به جرم جنایت علیه بشریت محکوم شد.
این اولین باری که نیست پاریباس به نقض تحریمها متهم میشود. بنا به گزارش خبرنگار ان پی آر، سال ۲۰۱۴، به خاطر کمک به مشتریانش در سودان، ایران و کوبا برای دور زدن تحریمهای تجاری ایالات متحده مجرم شناخته و به پرداخت ۹ میلیارد دلار جریمه محکوم شد.
این بانک در یک دورهی هشت ساله با پنهان کردن نام مشتریانش در معاملات و استفاده از کدهای مخفی به جای آن به نقض تحریمها کمک کرده است.
در آن زمان، وکیل و نمایندهی آمریکا، ژنرال اریک هولدر، اظهار کرد: این بانک سالها بر خلاف اشارات و هشدارها، نقض تحریمهای ایالات متحده را هدایت کرده. سال ۱۹۹۷، رئیس جمهور کلینتون تحریم تجاری علیه سودان را به علت فعالیتهای ضد حقوق بشری در این کشور وضع کرد.
به گزارش رویترز، رواندا تا سال ۱۹۹۴ روابط نزدیک و محکمی با فرانسه داشت. به طوری که تحقیق و تفحصی در زمینه احتمال نقش حداقل بیست فرانسوی عضو ارتش و سایر مقامات در نسلکشی، انجام شد.
مترجم: زهرا