پنج سال پیش در هفته اول اکتبر، افبیآی، راس اولبریکت، موسوم به مسترمایند یک شبکه عظیم و غیرقانونی فروش آنلاین مواد مخدر به اسم جاده ابریشم (سیلک رود) را دستگیر کرد.
به گفته افبیآی سایت نزدیک به یک میلیون استفادهکننده و بیش از یک میلیارد دلار فروش مواد با بیتکوین داشت. لیست مواد فعال روی سایت بالغ بر ۱۳۰۰۰ مورد بود. (داستان سیلک رود را در اپیزود ۲۳ تا ۲۶ چنل بی شنیدید)
اولبریکت بعدتر به دو بار حبس ابد بدون بخشش محکوم شد، اما علیرغم این حکم سنگین، سایتهای جدید جای سیلک رود را گرفتهاند و از قبل بزرگتر شدهاند.
یک بازدید از پنج سایت که بزرگترینهای بازار وب تاریک هستند، لیست داروهای غیرقانونی روی آنها را بیش از ۱۲۰۰۰۰ مورد نشان میدهد. این لیست شامل تقریبن هر دارویی، از شبهافیونها تا حشیش و شیشه میشود.
این بازارها روی وب تاریک یا شبکه تاریک هستند و همین موضوع، شناخت هویت و پیدا کردن موقعیت آنها را برای مقامات قانونی بسیار مشکل میکند. اختراع بیتکوین امکان فعالیت چنین سایتهایی را فراهم کرد، چون پیدا کردن هویت استفادهکنندگان آن مشکل است.
این مزیت جلوی تعطیلی سایت سیلک رود اولبریکت –اولین بازار آنلاین مهم مواد مخدر- را برای یک سال و نیم گرفت. افبیآی فقط وقتی موفق به دستگیری او شد که فهمید اولبریکت تصادفی از اسم واقعی خود در یک فوروم اینترنتی استفاده کرده.
رشد بازار آنلاین مواد مخدر علیرغم سختگیریهای مداوم قانونی که چند تا از بزرگترین سایتها را در دو سالهی اخیرتعطیل کرده است، ادامه دارد. در ابتدای امسال افبیآی همچنین ۳۵ نفر که گمان میرفت فروشندگان مواد روی این سایتها باشند را دستگیر و تفهیم اتهام کرد.
در ژانویه ۲۰۱۸ وزارت دادگستری امریکا گروه ویژهای به نام گروه اجرایی مشترک مجرمانه/مخدر وب تاریک تاسیس کرد.
به گفتهی دادستان کل جف سشنز، مجرمین فکر میکنند که در وب تاریک در امان هستند، اما زمان بیداریشان رسیده است … ما به شبکههایشان نفوذ کردهایم و مصمم هستیم آنها را به محاکمه بکشیم.
امسال بازوی قانونگذاری اتحادیه اروپا، یوروپل هم نیروی مشابهی تاسیس کردهاست.
اما هنوز لیست داروهای روی وب تاریک بیش از هر زمان دیگری است.
دریم مارکت، بزرگترین سایت در وب تاریک که دسترسی به آن از مرورگرهای معمولی وب هم ممکن نیست، به تنهایی بیش از ۷۲۰۰۰ دارو در لیست دارد.
مردم هر نوع دارو، به علاوه شماره کارتهای اعتباری مسروقه و سرویسهای هک کردن را روی این سایت میخرند و میفروشند. فنتانیل که یک شبهافیون صنعتی است، تنها دارویی است که روی سایت فروخته نمیشود. این دارو چنان خطرناک است که حتی در بازار بعضی قانونشکنان هم ممنوع است. بیش از نیمی از مرگهای در اثر مصرف شبهافیونها در سال گذشته در امریکا به خاطر فنتانیل بوده است.
بزرگترین سایت بعدی دارو در وب تاریک، سیلک رود ۱/۳ با بیش از ۳۰۰۰۰ داروی لیست شده است. فنتانیل و همه داروهای دیگر روی این سایت به فروش میرسند.
به عقیده جاناتان برک مدیرعامل شرکت مشاورهای جولیت براوو که پرسنل گروه اجرایی را برای مبارزه با وب تاریک آموزش میدهد، این بازارها به رشد خود ادامه میدهند چون برای استفادهکنندگان همچنان امنتر از معامله در کوچههای پشتی تاریک هستند.
وی به فاکس نیوز گفت: باز کردن اکانت، لیست کردن دارو، گذاشتن در پست و فرستادن آن برای مشتری خیلی ساده است … ریسک آن کمتر از فروش در خیابان است، به همین دلیل امروز به تعداد داروهای لیستشده اضافه شده است.
برک معتقد است فشار قانونی مداوم برای تحت کنترل نگهداشتن این مشکل حیاتی است.
وی میگوید فشار قانونی تا کنون هم روی بازار تاثیر گذاشته، خیلی از سایتها فروش فنتانیل و اسلحهی گرم را به دلیل سختگیری قانون روی این اقلام متوقف کردهاند. ارزهای دیجیتالی جدید مثل مونرو هم به خاطر تلاشهای موفق در ردیابی بیتکوین به وجود آمدهاند.
مونرو، یکی از ارزهای رقیب بیتکوین که ردیابی آن حتی مشکلتر از بیتکوین است، در سایتهای وب تاریک تایید شده و هر چهار سایت اصلی وب تاریک اکنون مونرو را علاوه بر بیتکوین میپذیرند.
اما بعضی متخصصین معتقدند که موفقیت فشار قانونی عملن غیرممکن است.
به گفتهی پری متزگر از شرکت متزگر، داودزول و شرکا که یک شرکت مشاورهای امنیت اینترنتی است، فشار قانونی عمدتن در توقف جریان داروها حتی به صورت آفلاین ناموفق بوده است. او معتقد است دلایل کمی وجود دارد که فکر کنیم آنها در فضای وب موفقتر خواهند بود.
وی به فاکس نیوز گفت: مردم اشتیاق عظیمی برای خرید مواد غیرقانونی دارند … فارغ از هر قانونی که علیه آن تصویب شود.
او گفت بهتر است که دولت کوتاه بیاید و قوانین برعلیه داروها را بردارد. ضرر غیرقانونی کردن داروها بیش از نفع آن است. معتادان نمیتوانند کمک مناسبی دریافتکنند و مردم انگیزهی بیشتری برای ایجاد شبکههای تندروی خلافکاری خواهند داشت. به نظر میرسد که این تلاش هر بار به شکست منتهی شده است.
متزگر میگوید حتی اگر مسوولان بتوانند از دست تمام ارزهای شبیه بیتکوین خلاص شوند –کاری تقریبن غیرممکن- شبکههای خلافکاری همچنان راههای دیگری برای انتقال آنلاین پول پیدا میکنند، چون سود سرشاری در گرو آن است.
او اشاره کرد که هرچند چین میلیاردها خرج سانسور اینترنت میکند، مردمی که به دنبال اطلاعات هستند همچنان به آن دست پیدا میکنند. اگر چین نمیتواند آن را متوقف کند، مسوولان ما میتوانند این را متوقف کنند؟
اما برک خوشبینتر است. او میگوید امروزه بسیاری از آژانسهای محلی درگیر بازجویی خلافهای مربوط به وب تاریک شدهاند. مثلا نیروی پلیس پورتلند مشغول تحقیق یک مورد مصرف بیش از حد داروی منجر به مرگ در پورتلند بود که آنها را به تئودور خلبرود رساند و او را در کارولینای جنوبی دستگیر کردند. آنها سپس از طریق لیست داروهای او [روی وب تاریک] موفق به پیدا کردن ارتباط احتمالیاش با باقی موارد مصرف بیش از حد داروی منجر به مرگ شدند.
خلبرود سال گذشته در زندان خودکشی کرد.
برک معتقد است مسوولان باید فشار روی بازار را همچنان افزایش دهند. او به فاکس نیوز گفت به عقیده او علیرغم ازدیاد لیست داروهای آنلاین، امید از دست نرفته است. فشار قانونی ریسک راهاندازی و خرید و فروش در این بازارها را افزایش داده است.
ترجمه: خاطره
این سریال جذاب ترین اپیزود چن بی تا حالا بوده و بعد پسر اینترنت که چه پایان غم انگیزی داشت :(((
” راس “یه استارت اپ عالی از خودش به جا گذاشت